Indeks | Sitemap | Print
Nyheder
 

Du er her: Forsiden Arrangementer Kommende arrengementer i Friskolen

Her kan du se de kommende arrangementer i

Forsamlingshuset St. Restrup Friskole.

 

  

 

 April 2018.

 

 

 

Live streaming fra Aarhus Universitet

 

Husk Livestreamingen......

 

Tirsdag den 17. april kl. 19.00

 

 

Nyt emne...  Myren...                 

 

   

 

 

Myrerne opfandt landbruget længe før mennesket opstod. De organiserer sig som superorganismer og er på flere måder mere succesfulde end mennesket. Hør hvordan forskerne er begyndt at udnytte myrernes egenskaber til bl.a. biologisk bekæmpelse af skadedy

Er myrerne en større succes end menneskene? Måske. Det kommer an på hvordan man måler succes. Selv om de er små, vejer myrerne på kloden, samlet set, mere end hele menneskeheden.

Myrerne bruger samme strategier som os: de er organiserede i samfund med dronninger, slaver og statskup og de har "opfundet” landbruget. De holder husdyr og de kan regulere temperaturen i deres myretuer. Hør hvordan myrerne bruger disse strategier og hvordan de udviklede dem lang tid inden mennesket opstod.

Myresamfundene er helt unikt organiserede som superorganismer hvor de enkelte myrer fungerer som en organismes celler. Blot kan cellerne, i modsætning til vores egne celler, bevæge sig uafhængigt af hinanden. Den organisering betyder at ”myrer” kan ændre form og kan være flere steder på samme tid. Forskellige kaster hos myrerne udgør superorganismens organer. Fx fungerer myrer, der kan sprænge sig selv i luften, som immunforsvar, dronningen fungerer som både det hunlige og hanlige kønsorgan og vævermyrer har udviklet deres helt egen form for ”bindevæv”.

Hør hvordan forskerne har haft held med at benytte myrer til at erstatte sprøjtegifte i frugtplantager. Du vil også – bogstaveligt talt – høre lyden af en myre-superorganisme og lyden af de kemiske stoffer myrerne bruger til at kommunikere med.

PS: Vidste du for øvrigt at en lille dansk myre er blevet til en af verdens dyreste fødevarer? Under foredraget får du en lille smagsprøve!

Vævermyrer bruger hinanden til at bygge en bro fra blad til blad. Det er én af de fordele myrerne opnår, når de fungerer som en superorganisme.

Vævermyrer samarbejder om at nedlægge et stort byttedyr. Via kommunikation med duftstoffer koordinerer myrerne deres angreb. Myrerne slår derefter byttet ihjel med myresyre fra deres giftkirtler. Samme gift bruger myrerne i små doser til at kurere hinanden med, hvis nogle individer er blevet inficeret med sygdomme. (

Hos skovmyrerne er dronningen koloniens æglægningsorgan. Hun er både det hunlige og hanlige kønsorgan i superorganismen, fordi hun gemmer hanners sæd i årevis i en specialdesignet kirtel. (

Skovmyrerne finder skadedyr på æbletræer og bærer dem hjem for at æde dem. Det er bæredygtig plantebeskyttelse uden sprøjtegifte, da larverne ellers æder kolossale mængder af frugttræernes knopper og dermed nedsætter mængden af frugt.

 

 

Med venlig hilsen Gunnar Jensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag den 19. april

afholdes der generalforsamling i Friskolen og Landsbyforeningen.

Mere info via omdelt Nyhedsbrev!!!

 

 

Søndag den 22 april kl. 9.30-12.00

 

Indsamling af affald i vores by...

 

Jeg har meldt byen til den store landsdækkende affaldsindsamling søndag d 22/4. Håber I vil støtte op og komme med ud at gå og samle affald ind så vi får en fin by. 

Sæt gerne kryds i kalenderen d 22 april kl 9.30 til ca 12.00. Jo flere vi er jo mere og hurtigere når vi det. Kan man kun hjælpe en time kan dette bestemt også bruges. 

 

Skriv gerne i kommentaren på facebook eller send en mail til mia.b.nielsen@gmail.com hvis I påtænker at deltage. 

 

Måske du ikke kan gå med, men fx gerne vil bage boller eller kage til de deltagene, så skriv endelig også. 

 

Yderligere mangler vi en der gider køre alle sækkende på lossepladsen (eller til Bilka, de har særlige containere til formålet på søndag) 

 

Så tag børnene eller naboen under armen og få noget frisk luft, en gåtur i godt selskab og få en ren by??????????

 

Hilsen Mia

 

 

Maj 2018.

 


Tirsdag den 1. maj kl. 19.00-21.00  

 

 Livestreming med nyt emne: Reward, prediction and braibn (på engelsk)

 

              Med venlig hilsen Gunnar Jensen.

 

          

 

Juni 2018.

 

Lørdag den 2. juni kl. 18.00

 

Sommerfest i stedet for Skt. Hans

-se indbydelsen

 

 

 

 

 

Juli 2018.

 

August 2018.

St. Restrup Marked: Mere info senere!!

 

 

September 2018.

Fællesspisning: mere info senere!!!

 

 

Oktober 2018.

 

November 2018.

Fællesspisning: mere info senere

 

December 2018.

 

 

 

 
 
Krogh Nielsen ApS   Kvist & Kristensen   ledig_annonceplads.gif   Ledig annonceplads   WebHouse ApS